понеделник, 2 февруари 2015 г.

Профитероли с крем патисиер и маскарпоне


Продукти за тестото:
120гр. брашно
100гр. масло на стайна температура
2с.л. захар
щипка сол
4 яйца

Продукти за крема:
2 яйца +6 жълтъка
700мл прясно мляко 3,6%
300мл животинска сметана
90гр. царевично нишесте /може и брашно/
240гр.захар
2 ванилии
250гр.маскарпоне


Във тенджерка сипваме 300мл. вода и слагаме на котлона да заври. През това време разбъркваме с вилица маслото и брашното до еднородна смес. Когато водата е пред завиране слагаме захарта и щипка сол и разбърканото с маслото брашно, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица до получаване на еднородна смес, която като почне да се отделя от дъното и стените на тенджерката е готова. Махаме от котлона и оставяме настрани малко да поизстине.
Разбиваме 4-те яйца /ползвам размер М/ и започваме да ги добавяме постепенно към сместа, като бъркаме с дървена лъжица, когато се усвои количеството яйца което сме сипали добавяме още и така до получаване на еднородна смес/може да не се наложи да добавите цялото количество яйца/ Трябва да се получи до получаване на гладко и лъскаво тесто нито много твърдо, нито да се разтича.
Тестото се прехвърля в пош с широк кръгъл накрайник. В тавичката се слага хартия за печене и върху нея се шприцоват кръгчета както е показано на снимката. Оставете място между тях, защото се надуват. Печем в предварително загрята на 220градуса фурна за около 15-20мин. /докато придобият златист цвят/. Аз пека 20мин. стават по-хрупкави .
Вадят се на решетка с дъното нагоре да истинат.


Докато се изпекат профитеролите, приготвяме крема.
Разбиваме яйцата+жълтъците+1/2 от захарта+нишестето. В тенджерка загряваме сметаната+млякото+останалата захар. Когато е пред завиране сипваме часто от млечната смес в яйчната, като непрекъснато бъркаме да не се пресече. Връщаме всичко в тенджерката и на слаб огън при непрекъснато бъркане докато се сгъсти крема/ около 3мин./Преди да извадим от огъня добавяме ванилията. Вадим от огъня и към топлия крем добавяме маскарпонето и разбъркваме до еднородна смес.
Охлаждаме крема и с помоща на пош с дълъг накрайник пълним профитеролите, като правим дупчица на дъното им или отстрани. Може да полеем с шоколад.
Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар