Това са традиционните меденки, които са най-хубави когато преседят 3-4 дена за да омекнат, но сина ми ги обича още хрупкави, затова ги приготвям ден преди Коледа. Ако се чудите от какво са направени коледните къщички от бисквити това е тестото. За да моделирате и конструирате с тях препоръчвам да ги разточите с дебелина 1см. Слепват се с разтопена захар и се украсяват с айсинг.
А ето и рецептата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1 ч.ч. масло или олио/може и мас/
4 с.л. мед
500гр. брашно
1ч.л. сода или 1 бакпулвер
1 ч.л. канела
2-3 счукани карамфилчета
1 ванилия
Замесеното тесто разточваме с дебелина около 6-7 мм за бисквити и около 1см за моделиране.
Печем върху хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-12 мин. Като извадим охлаждаме върху решетка.
От дадената доза излизат около 70-75бр. сладки /зависи от големината на формата/.
Необходими продукти за айсинга за украса:
750гр. пудра захар
3 белтъка
3 кафени лъжици пресен лимонов сок
Белтъците се разбиват с миксера на пяна.Добавя се лимонения сок и след това се добавя постепенно пресятата пудра захар. Разбива се около 8-10 мин. Колкото повече се разбива, толкова по-гладко става. Трябва да добие вид на паста за зъби. Оцветява се със сладкарски боички. Ако нямате може да ползвати степче в различен цвят, но трябва да го пресеете през ситна цедка за чай няколко пъти, за да не горчи, след което го разтворете в няколко капки вода. Така вече имате цветна боичка от която да добавите в айсинга.
Приятно забавление :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар