вторник, 4 ноември 2014 г.

Домашна торта



Това е тортата, която правя от детските си години. Става лесно и бързо, а е изключително вкусна.

Необходими продукти за блата/ за форма или тава с диаметър 26см./:
7 яйца
7 супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно
1 пакетче бакпулвер

Ако тавичката или формата е по-голяма или по-малка увеличете или намалете пропорционално количеството на продуктите. Бакпулвера винаги се запазва 1 пакетче!

необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
5 яйца
1 ванилия
140 гр. захар
40гр.царевично нишесте+2 супени лъжици брашно

За приготвяне на блата разделяме белтъците от жълтъците / в идеално сухи съдове /. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, за да се смесят добре. Разбиваме първо жълтъците с 6 лъжици захар, след това разбиваме и белтъците на сняг / с миксер/ с останалата 1 лъжица захар. Добавяме жълтъците към белтъците, като бъркаме внимателно с тел или шпатула за да не спадне сместа. После добавяме и брашното с бакпулвера. Получената смес изсипваме в намазаната с мазнина форма за торти или тавичка и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност.
Оставете блата да изстине и разделете с нож или корда на 3-ри равни части.

За приготвяне на крема разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с част от захарта, като добавите нишестето и брашното. Загрейте млякото и добавете към него останалата захар и ванилията. Прибавете половината от топлото мляко при непрекъснато бъркане към получената яйчна смес. Оставете остатъка от млякото на котлона и при непрекъснато бъркане изсипете получената яйчна смес към него. Бъркайте до сгъстяване. Аз обикновено засичам 3-4 минути и е готово. Работете на по-ниска температура и бъркайте непрекъснато.
Оставете да изстине.
Разбъркайте белтъците с миксер на сняг и добавете към студения вече крем, като внимателно разбърквате с тел или шпатула.

С готовия вече крем мажете първия блат, покривате с втория и пак мажете с крема, покривате с третия блат и отново намазвате с крема.
По желание между блатовете върху крема може да сложите резенчета банан или сладко от ягоди или череши, стафиди и др.
За декорация поръсвате отгоре с орехи и настърган шоколад. На снимката съм украсила и с бонбони "Линдор" :) Всичко е въпрос на вкус и фантазия :)
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар