Заешко задушено с домати и гъби
1/2 заек /около 800гр./
4 скилидки чесън
1 глава кромид лук
200гр. пресни гъби печурки
1 и 1/2 консерва домати /буркан/
черен пипер на зърна
сух магданоз
мащерка
сол
пресен магданоз
1ч.л. захар
1ч.л. червен пипер
Месото се реже на порции и се задушава с кромида, виното, чесъна и гъбите. След като е готово се обезкостява и се връща в тенджерата и след като почне да се пържи се добавя червения пипер, доматите, черния пипер, мащерката и сухия магданоз. След 10 мин. слагаме и захарта. Оставяме да къкри на бавен огън още около 20мин. Овкусяваме на сол и сервираме поръсено с наситнения пресен магданоз.
Да ви е сладко!
четвъртък, 23 октомври 2014 г.
събота, 18 октомври 2014 г.
Ябълков пай.
Сега в сезона на ябълките ви предлагам една лесна и вкусна рецепта за сладкиш с ябълки. Научила съм я от свекърва ми, а тя прави всичко на око не замерва в грамаж, затова ще кажа, че чашата с която меря е чаена около 250гр., така че в зависимост от тази с която мерите вие може да има разлика. Трябва да ви се получи тесто с консистенцията на масленото тесто, което да може да разточите.
Необходими продукти за блата:
3 яйца
1/2чаена чаша олио
1чаена чаша захар
1 бакпулвер /аз ползвам на д-р Йоткер/
1ванилия
3 и 1/2 чаени чаши брашно /зависи от чашата, прибавяйте по малко и бъркайте до замесване на мекичко тесто/
Необходими продукти за плънката:
5-6 средно големи ябълки / аз ползвам от сортовете зелени ябълки /
1чаена лъжичка канела
1ванилия
1/3 чаена чаша захар / зависи от вкуса ви и от това колко сладки са ябълките/
1 чаена чаша орехи / не смлени, а счукани да се усещат /
Първо си обелвам и настъргвам на едро ренде ябълките. Оставям ги да си пуснат сока докато замесвам тестото.
След това изцеждам сока / не ги изстисквам, просто накланям купата и леко притискам ябълките към нея/ и добавям захарта, канелата, орехите и ванилията и разбърквам.
За тестото първо разбивам яйцата със захарта, добавям на тънка струйка олиото, след което ванилията и започвам да прибавям по малко от пресятото брашно смесено с бакпулвера. Така до получаване на меко тесто, което разделям на две топки. Едната топка е малко по-голяма от другата. Взимам по-голямата топка и разточвам кръгла кора с диаметър с около 4см по-голям от този на тавата /аз ползвам форма за печене с диаметър 28см/. Поставям е в намазнената тавичка като гледам краищата да са изправени около стената на тавата. Вътре поставям плънката и похлупвам с получената от другото топче кора с размера на тавата. Загръщам краищата да се получи като бордюрче по края на пая. Дупча на няколко места с вилицата и слагам да се пече на загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка за готовност.
След като го извадя оставям да се охлади и ръся с пудра захар.
Да ви е сладко!
Сега в сезона на ябълките ви предлагам една лесна и вкусна рецепта за сладкиш с ябълки. Научила съм я от свекърва ми, а тя прави всичко на око не замерва в грамаж, затова ще кажа, че чашата с която меря е чаена около 250гр., така че в зависимост от тази с която мерите вие може да има разлика. Трябва да ви се получи тесто с консистенцията на масленото тесто, което да може да разточите.
Необходими продукти за блата:
3 яйца
1/2чаена чаша олио
1чаена чаша захар
1 бакпулвер /аз ползвам на д-р Йоткер/
1ванилия
3 и 1/2 чаени чаши брашно /зависи от чашата, прибавяйте по малко и бъркайте до замесване на мекичко тесто/
Необходими продукти за плънката:
5-6 средно големи ябълки / аз ползвам от сортовете зелени ябълки /
1чаена лъжичка канела
1ванилия
1/3 чаена чаша захар / зависи от вкуса ви и от това колко сладки са ябълките/
1 чаена чаша орехи / не смлени, а счукани да се усещат /
Първо си обелвам и настъргвам на едро ренде ябълките. Оставям ги да си пуснат сока докато замесвам тестото.
След това изцеждам сока / не ги изстисквам, просто накланям купата и леко притискам ябълките към нея/ и добавям захарта, канелата, орехите и ванилията и разбърквам.
За тестото първо разбивам яйцата със захарта, добавям на тънка струйка олиото, след което ванилията и започвам да прибавям по малко от пресятото брашно смесено с бакпулвера. Така до получаване на меко тесто, което разделям на две топки. Едната топка е малко по-голяма от другата. Взимам по-голямата топка и разточвам кръгла кора с диаметър с около 4см по-голям от този на тавата /аз ползвам форма за печене с диаметър 28см/. Поставям е в намазнената тавичка като гледам краищата да са изправени около стената на тавата. Вътре поставям плънката и похлупвам с получената от другото топче кора с размера на тавата. Загръщам краищата да се получи като бордюрче по края на пая. Дупча на няколко места с вилицата и слагам да се пече на загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка за готовност.
След като го извадя оставям да се охлади и ръся с пудра захар.
Да ви е сладко!
сряда, 15 октомври 2014 г.
Пълнени патладжани-лодка
Продукти за плънката:
5 средни на големина патладжана
3 моркова
150гр. гъби /от консерва/
1 глава кромид лук
1 пресен домат
400гр. кайма смес
1 връзка пресен магданоз
3 супени лъжици олио
100гр.бяло вино
100гр. кашкавал
сол и черен пипер и кимион на вкус
Продукти за соса:
2 буркана консерва цели домати
3-4 супени лъжици олио
2 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
магданоз
сол и черен пипер на вкус
Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на две половини. Посоляват се и се оставят да преседят около 20-30 мин. за да си пуснат горчивата вода. След това се измиват и се издълбава средата им / не се изхвърля, а се използва за соса /. Бланшират се за 4-5 мин във вряща подсолена вода, изваждат се и се нареждат в намазнена тавичка.
Докато изчакваме патладжана да преседи 30мин. си правим плънката.
В сгорещеното олио задушаваме лука и морковите, които предварително сме нарязали на кубчета, добавяме гъбите също да се задушат и слагаме накъсаната на малки парченца кайма, сипваме виното и оставяме да се задуши. След като видимо каймата е побеляла и виното се е изпарило добавяме и нарязания на кубчета домат, черния пипер, нарязаните на ситно дръжки от магданоза и овкусяваме на сол. Оставяме на бавен огън да къкри до извиране на водата от домата и да остане на мазнина.
Така приготвените вече патладжани пълним с приготвената смес и оставяме във предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин., след което ги вадим за да поръсим с настъргания кашкавал и оставяме във фурната до зачервяване.
Докато патладжаните са във фурната приготвяме соса.
В сгорещеното олио запържваме средата, която сме издълбали от патладжана, прибавяме и лука, когато се зачерви сипваме доматите от консерва / ако са с люспи предварително ги отделяме/. Оставяме да къкри на умерен огън до готовност. Малко преди да извадим от котлона овкусяваме с черен пипер, пресования чесън и сол / ако има нужда, обикновено консервата с домати е солена /. Вадим от котлона и слагаме ситно нарязания магданоз.
В чинията първо сипваме доматения сос, а върху него слагаме патладжана.
Да ви е сладко!
Продукти за плънката:
5 средни на големина патладжана
3 моркова
150гр. гъби /от консерва/
1 глава кромид лук
1 пресен домат
400гр. кайма смес
1 връзка пресен магданоз
3 супени лъжици олио
100гр.бяло вино
100гр. кашкавал
сол и черен пипер и кимион на вкус
Продукти за соса:
2 буркана консерва цели домати
3-4 супени лъжици олио
2 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
магданоз
сол и черен пипер на вкус
Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на две половини. Посоляват се и се оставят да преседят около 20-30 мин. за да си пуснат горчивата вода. След това се измиват и се издълбава средата им / не се изхвърля, а се използва за соса /. Бланшират се за 4-5 мин във вряща подсолена вода, изваждат се и се нареждат в намазнена тавичка.
Докато изчакваме патладжана да преседи 30мин. си правим плънката.
В сгорещеното олио задушаваме лука и морковите, които предварително сме нарязали на кубчета, добавяме гъбите също да се задушат и слагаме накъсаната на малки парченца кайма, сипваме виното и оставяме да се задуши. След като видимо каймата е побеляла и виното се е изпарило добавяме и нарязания на кубчета домат, черния пипер, нарязаните на ситно дръжки от магданоза и овкусяваме на сол. Оставяме на бавен огън да къкри до извиране на водата от домата и да остане на мазнина.
Така приготвените вече патладжани пълним с приготвената смес и оставяме във предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин., след което ги вадим за да поръсим с настъргания кашкавал и оставяме във фурната до зачервяване.
Докато патладжаните са във фурната приготвяме соса.
В сгорещеното олио запържваме средата, която сме издълбали от патладжана, прибавяме и лука, когато се зачерви сипваме доматите от консерва / ако са с люспи предварително ги отделяме/. Оставяме да къкри на умерен огън до готовност. Малко преди да извадим от котлона овкусяваме с черен пипер, пресования чесън и сол / ако има нужда, обикновено консервата с домати е солена /. Вадим от котлона и слагаме ситно нарязания магданоз.
В чинията първо сипваме доматения сос, а върху него слагаме патладжана.
Да ви е сладко!
неделя, 5 октомври 2014 г.
бита пита
За първи път направих тази пита за прощъпулника на моя син! /Той вече е на 12г. да ми е жив и здрав :) / Стана невероятна! Рецептата е от свекърва ми, която е невероятна готвачка. Надявам се да ви хареса!
Необходими продукти:
- 250гр. кисело мляко
- 250гр. топла вода
- 3 яйца + 1белтък/ жълтъка за намазване /
-3-4 супени лъжици олио
- 3 супени лъжици захар/ питката по принцип леко сладни, преценете и сложете на вкус/
-1 чаена лъжица сол
-1 чаена лъжица оцет
- 2бр. суха мая д-р Йоткер
- около 1,100кг брашно
Брашното се пресява и се смесва с маята, прави се кладенче в средата и слагаме яйцата, солта, олиото, оцета, киселото мляко и забъркваме на кашичка, като малко по малко добавяме от топлата вода в която предварително сме разтворили захарта и замесваме до получаване на средно-меко тесто. След като го замесим го бием 100 пъти , като от време на време премесваме. Формата на питката е по желание, аз когато бързам я правя на малки топчета, оставяме да втаса, мажем с разбития жълтък и поръсваме със сусам.
Пече се на 180 градуса около 1час. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 250гр. кисело мляко
- 250гр. топла вода
- 3 яйца + 1белтък/ жълтъка за намазване /
-3-4 супени лъжици олио
- 3 супени лъжици захар/ питката по принцип леко сладни, преценете и сложете на вкус/
-1 чаена лъжица сол
-1 чаена лъжица оцет
- 2бр. суха мая д-р Йоткер
- около 1,100кг брашно
Брашното се пресява и се смесва с маята, прави се кладенче в средата и слагаме яйцата, солта, олиото, оцета, киселото мляко и забъркваме на кашичка, като малко по малко добавяме от топлата вода в която предварително сме разтворили захарта и замесваме до получаване на средно-меко тесто. След като го замесим го бием 100 пъти , като от време на време премесваме. Формата на питката е по желание, аз когато бързам я правя на малки топчета, оставяме да втаса, мажем с разбития жълтък и поръсваме със сусам.
Пече се на 180 градуса около 1час. Да ви е сладко!
събота, 6 септември 2014 г.
мъфини с ванилов пълнеж и декорация
Това са любимите мъфини на синd ми . Разбира се декорацията им е винаги различна :), може да е тематична, а може и просто каквото ви хрумне и с каквото разполагате. Аз ще дам няколко идеи, а вие може да експериментирате.Необходими продукти за мъфините:

250гр. брашно
200гр. кисело мляко
1 яйце
200гр. захар
100мл. олио
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер / аз ползвам на др.Йоткер/
за декорацията:
бяло захарно тесто
течна сладкарска боичка / когато нямам ползвам Степче, но трябва да го пресеете хубаво поне 3-ри пъти през ситна цедка за да не горчи /
за крема:
350 гр.прясно мляко
150гр. животинска сметана 35%
40гр. натурално нишесте /или 2с.л. с куп брашно/
80-90гр. захар /зависи колко сладко обичате/
1 яйце
3 жълтъка
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Първо си приготвям крема.
Сложете в тенджера 250гр от млякото, сметаната и добавете половината от захарта и оставете на котлона да заври. Отделно разбийте яйцето и жълтъците със захарта, добавете останалото прясно мляко и нишестето и разбийте до хомогенност. Когато млякото и сметаната са пред завиране част от тях се прибавя с непрекъснато бъркане към яйчната смес. След това оставете тенджерата на котлона и добавете /като отново непрекъснато бъркате/ към останалото в тенджерата мляко получената яйчна смес. Вари се до сгъстяване /около 3 до 5 мин/, като непрекъснато бъркаме. Добавете ванилията и свалете от котлона.
Готовия вече крем се насипва в тавичка с ниски стени / аз ползвам йена /, която предварително сме охладили под течаща вода и подсушили. Покриваме крема с домакинско фолио, като гледаме да прилепне плътно за да не се образува коричка и прибираме в хладилника за около час.
Можем да преминем към приготвянето на мъфините.
Най-напред разбиваме яйцето със захарта до бяло/ аз ползвам миксер, но може и с тел/, след това добавяме киселото мляко и ванилията. Продуктите се разбиват, а след това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя олиото. Прибавяме брашното с бакпулвера / аз винаги пресявам брашното и го смесвам с бакпулвера / и разбиваме хубаво да няма бучки.
Разпределяме във форма за мъфини в която предварително сме поставили хартиени кошнички. Сместа е точно за форма с 12бр. кофички.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 мин./ аз така съм засякла на моята фурна, но е хубаво вие първия път да следите кога стават розови отгоре и да пробвате за готовност с клечка за зъби. Набучете един от мъфините и извадете клечката, ако по нея не остава тесто значи са готови./
След като се изпекат оставете да истинат.
Истиналите мъфини издълбайте с лъжичка, като запазвате капачето цяло.
Извадете крема от хладилника и разбъркайте добре с тел.
Напълнете мъфините и покривайте отгоре с капачето.
И остана само да направим украсата :)
Може да ползвате готово захарно тесто, което предварително сте оцветили . Разточете на тънко и с помоща на формички изрежете и украсете по желание.
Може да ги залеете с шоколад или да направите розички от сметана.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)