сряда, 15 октомври 2014 г.

Пълнени патладжани-лодка
                                                                                           
Продукти за плънката:
5 средни на големина патладжана
3 моркова
150гр. гъби /от консерва/
1 глава кромид лук
1 пресен домат
400гр. кайма смес
1 връзка пресен магданоз
3 супени лъжици олио
100гр.бяло вино
100гр. кашкавал
сол и черен пипер и кимион  на вкус

Продукти за соса:
2 буркана консерва цели домати
3-4 супени лъжици олио
2 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
магданоз
сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на две половини. Посоляват се и се оставят да преседят около 20-30 мин. за да си пуснат горчивата вода. След това се измиват и се издълбава средата им / не се изхвърля, а се използва за соса /. Бланшират се за 4-5 мин във вряща подсолена вода, изваждат се и се нареждат в намазнена тавичка.
Докато изчакваме патладжана да преседи 30мин. си правим плънката.
В сгорещеното олио задушаваме лука и морковите, които предварително сме нарязали на кубчета, добавяме гъбите също да се задушат и слагаме накъсаната на малки парченца кайма, сипваме виното и оставяме да се задуши. След като видимо каймата е побеляла и виното се е изпарило добавяме и нарязания на кубчета домат, черния пипер, нарязаните на ситно дръжки от магданоза и овкусяваме на сол. Оставяме на бавен огън да къкри до извиране на водата от домата и да остане на мазнина.
Така приготвените вече патладжани пълним с приготвената смес и оставяме във предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин., след което ги вадим за да поръсим с настъргания кашкавал и оставяме във фурната до зачервяване.
Докато патладжаните са във фурната приготвяме соса.
В сгорещеното олио запържваме средата, която сме издълбали от патладжана, прибавяме и лука, когато се зачерви сипваме доматите от консерва / ако са с люспи предварително ги отделяме/. Оставяме да къкри на умерен огън до готовност. Малко преди да извадим от котлона овкусяваме с черен пипер, пресования чесън и сол / ако има нужда, обикновено консервата с домати е солена /. Вадим от котлона и слагаме ситно нарязания магданоз.

В чинията първо сипваме доматения сос, а върху него слагаме патладжана.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар