събота, 18 октомври 2014 г.

Ябълков пай.

Сега в сезона на ябълките ви предлагам една лесна и вкусна рецепта за сладкиш с ябълки. Научила съм я от свекърва ми, а тя прави всичко на око не замерва в грамаж, затова ще кажа, че чашата с която меря е чаена около 250гр., така че в зависимост от тази с която мерите вие може да има разлика. Трябва да ви се получи тесто с консистенцията на масленото тесто, което да може да разточите.

                                                                                           



Необходими продукти за блата:

3 яйца
1/2чаена чаша олио
1чаена чаша захар
1 бакпулвер /аз ползвам на д-р Йоткер/
1ванилия
3 и 1/2 чаени чаши брашно /зависи от чашата, прибавяйте по малко и бъркайте до замесване на мекичко тесто/

Необходими продукти за плънката:

5-6 средно големи ябълки /  аз ползвам от сортовете зелени ябълки /
1чаена лъжичка канела
1ванилия
1/3 чаена чаша захар / зависи от вкуса ви и от това колко сладки са ябълките/
1 чаена чаша орехи / не смлени, а счукани да се усещат /

Първо си обелвам и настъргвам на едро ренде ябълките. Оставям ги да си пуснат сока докато замесвам тестото.
След това изцеждам сока / не ги изстисквам, просто накланям купата и леко притискам ябълките към нея/ и добавям захарта, канелата, орехите и ванилията и разбърквам.

За тестото първо разбивам яйцата със захарта, добавям на тънка струйка олиото, след което ванилията и започвам да прибавям по малко от пресятото брашно смесено с бакпулвера. Така до получаване на меко тесто, което разделям на две топки. Едната топка е малко по-голяма от другата. Взимам по-голямата топка и разточвам кръгла кора с диаметър с около 4см по-голям от този на тавата /аз ползвам форма за печене с диаметър 28см/. Поставям е в намазнената тавичка като гледам краищата да са изправени около стената на тавата. Вътре поставям плънката и похлупвам с получената от другото топче кора с размера на тавата. Загръщам краищата да се получи като бордюрче по края на пая. Дупча на няколко места с вилицата и слагам да се пече на загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка за готовност.
След като го извадя оставям да се охлади и ръся с пудра захар.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар