вторник, 28 октомври 2014 г.

Тиквеник

Сега е сезона на тиквите и аз ви предлагам една рецепта на вкусен и сочен тиквеник с канела и орехи!
                                                                                           


Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори на "Белла- Фамилия" 500гр./от 1 пакет кори излизат 8 парчета тиквеник, като ползвам тавичката от фурната/
1/2 тиква цигулка
16 супени лъжици захар / винаги слагам по 2 с.л. захар на кора и никога не съм мерила грамаж./
70гр. масло + 50гр. олио /за задушаването на тиквата/
8 супени лъжици олио/за намазване на корите/
1чаена лъжица канела
1/2 от пакетчето ванилия
1чаена чаша счукани на ситно орехи
пудра захар за поръсване


Задушаваме тиквата със 70гр.масло+50гр. олио за около 4-5 минути, като внимаваме да не загори./ако не е достатъчно сочна може да сипем 1/2 чаена чаша вода/.
След като е отнемем от огъня добавяме 1ч.л. канела и разбъркваме добре.
Разстиламе корите. Вземаме две кори и горната я мажем с 1с.л олио, поръсваме със задушената тиква, счуканите орехи и 2с.л. захар. Подгъваме двата края встрани за да стане кората с дължината на тавата и завиваме /ако правите в кръгла тава не ги подгъвайте, а завийте кората на руло започвайки от вътре навън/. Така процедираме с всички кори. Мажем отгоре с масло и печем на загрята до 190 градуса фурна. След като го извадим напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа да отдъхне около 10 мин. Преди сервиране поръсваме с пудрата захар, в която сме сложили ванилията.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар